Enkel

Pijnklachten in de enkel kunnen het gevolg zijn van een verkeerde beweging/ongeval, slijtage, reumatische aandoening of een zenuwbeknelling.

Uw huisarts heeft vaak al fysiotherapie en medicijnen voorgeschreven. Wanneer de klachten blijven bestaan ligt een bezoek aan een orthopeed of reumatoloog voor de hand. Deze is in staat is een goede diagnose te stellen waarop gerichte behandeling volgt. Bij complexe problematiek hebben wij het gemeenschappelijk spreekuur met de orthopeed, reumatoloog, revalidatiearts en gespecialiseerde fysiotherapeut. Samen met de patiënt komen wij meestal tot de goede oplossing van het probleem.
 

Veel voorkomende klachten

  • Pijn en zwelling in de enkel na een verzwikking kan het gevolg zijn van een bandenletsel.
  • Pijn en startpijn/ochtendstijfheid wordt meestal veroorzaakt door slijtage (artrose). Dit is vaak een gevolg van overbelasting of ongeval in het verleden.
  • Acute hevige pijn met roodheid, warmte en zwelling kan het gevolg zijn van Jicht.
  • Zwelling van de enkel waarin een putje ingedrukt kan worden is geen ontsteking maar onderhuids vocht als gevolg van een circulatiestoornis.
  • Verdikte enkel met rode ronde pijnlijke huidvlekken kan een uiting zijn van de ziekte van Besnier Boeck ( o.a. Lymfklierzwelling in de long).
  • Verdikking aan binnen- of buitenkant van de enkel kan het gevolg zijn van een peesschedeontsteking.
  • Tinteling met uitstraling naar de voet kan het gevolg zijn van een tarsaaltunnel syndroom. Pijn onder de hiel wijst op een hielspoor/ plantairspoor en is vaak het gevolg van overbelasting (overgewicht).

Aandoeningen en  behandelingen

Verzwikking

Verzwikking ( contusie) wordt behandeld met rust, ijssen, intapen, ingipsen en eventueel opereren.
 

Jicht

Een acute jichtaanval wordt behandeld met ontstekingsremmers en op de tweede plaats urinezuurverlagende middelen en leefregels (alcoholbeperking etc.).
 

Artrose

Slijtage (artrose) wordt behandeld met pijnstillers ontstekingsremmers en eventueel prothese of vastzetten (artrodese) van de enkel.

Lees meer over artrose

Ziekte van Besnier Boeck 

De ziekte van Besnier Boeck wordt behandeld met ontstekingsremmers en soms prednison. Het is vaak een goedaardige aandoening die vanzelf geneest.
 

Peesschedeontsteking 

Een peesschedeontsteking wordt veroorzaakt door overbelasting, een standafwijking van de voet en soms een reumatische ontsteking. De behandeling kan bestaan uit rust, voetcorrectie (steunzool), ontstekingsremmers of reumamedicijnen.
 

Zenuwbeknelling 

Een zenuwbeknelling (tarsaaltunnel syndroom) is vaak het gevolg van een standafwijking van de enkel/voet en kan gecorrigeerd worden met behulp van een steunzool.
 

Hielspoor 

Hielspoor is een aandoening die samenhangt met overgewicht. De behandeling bestaat daarom uit vermageren en siliconen kussentje met uitsparing, eventueel gecombineerd met pijnstillers/ontstekingsremmers.